Htaccess

De flesta system erbjuder en funktion för att via, vanligtvis webserver- mjukvaran manipulera med olika inställningar som tex lösenordsskydd för kataloger, omskrivning av adresser osv.

Den vanligaste metoden att göra detta på kallas htaccess. Det är en dold konfigurationsfil som du placerar exempelvis i en katalog på din webplats och som kan styra tex vem som har behörighet att logga in för att få tillgång till filerna i den lösenordsskyddade katalogen osv.

OBS: om du med hjälp av FTP laddar upp filer med lösenord eller annan känslig information som kan skadas vid uppladdningen så kan du prova att byte överf&oum;rings- teknik i ditt FTP-program (byt från binary till ascii) eller att spara om filen på din egen dator innan du laddar upp den igen - prova då att välja tex ansi eller enklare format. Du kan även prova att byta teckenkodning om du inte kan få det att fungera tillfredställande: exempelvis utf-8 eller iso-8859-1 är välkända och dito fungerande format som bör orsaka mindre problem och fungera bättre än exempelvis Microsofts egna format.

Kan du inte göra inställningar som du vill med htaccess-filer?

Kontakta support - alltid snabbaste och enklaste metoden att få ett bra svar eller tips som kan leda dig vidare i rätt riktning. Det kan vara sä att vi måste utöka rättigheterna som din htaccess fil har tillgång till på servern. Med fel behörighet får du typiskt ett 500-fel med hänvisning till vår drift- central. Skicka oss ett e-mail och tala om vilken fil du haft problem med så är det troligen snabbt åtgärdat!

Serverhosting