FTP

FTP står för "File Transfer Protocol" är det protokoll som används för överföring av filer på Internet.

För att ladda upp nya filer till din webplats behöver du ett FTP-program (även kallat FTP-klient). Det finns en uppsjö olika program varav många är helt gratis.

Beroende på vilket FTP-program du använder så ser konfigurationen lite olika ut men oavsett vilket program du använder så måste du ange:

• FTP-host - dvs den ftp-server som du ska ansluta till, information om det namn du ska använda här finner du i din dokumentation som du har fått ifrån oss per post.
  • Användarnamn - för att kunna logga in på ditt webhotell-konto måste du ange användarnamnet precis så som det är skrivet i den dokumentation du har fått från oss för det aktuella kontot.
  • Lösenord - till ditt användarnamn kan endast det användarnamn, precis så som det är angivet i användardokumentationen, användas för att logga in.
  • Om du använder en brandvägg kan du behöva konfigurera denna för att "släppa ut" dit FTP-program på Internet. Konsultera dokumentationen/support för din brandvägg om du skulle stöta på problem med att ansluta.

Om du fortfarande inte kan ansluta kan du se efter om ditt FTP-program är iställt på att använda sk Passiv FTP, detta ska du ta bort i så fall (i Mozilla Filezilla tex ska du ta bort en bock i en ruta under settings efterssom passive mode är förifyllt).

Såhär stänger du av passiv-ftp i Filezilla
    Grafisk exempel och förklaring av tillvägagångssätt med bilder