Tips på olika FTP-klienter (program)

För att kunna använda protokollet FTP behövs ett program, en så kallad FTP-klient som du enkelt och snabbt installerar på din dator.

Vilket program du väljer är helt upp till dig, det finns ett stort antal program, och nya kommer hela tiden. Det finns många program som är gratis att använda för privatpersoner och en hel del som är gratis att använda även för företag och organisationer. Du kan ha flera olika FTP-klienter på din dator och prova dig fram tills du finer ett du trivs med.

Om du använder en PC med Windows kan du använda Explorer som FTP-klient, den har stöd inbyggt. Du skriver helt enkelt i adressraden ftp:// istället för http:// och sedan den adress du vill öppna en ftp-session till, tex:
  ftp://adress.nu
eller: ftp://sub.doman.tld

Det finns även en enklare ftp-klient i "dos" som du kan använda för att testa att ladda upp filer. Om du är en ny användare så kan detta upplevas lite knepigare;
1. Tryck på start och sedan på kör (RUN) och skriv på den tomma raden: CMD. Tryck sedan Ok.
2. Nu visas en svart ruta med lite text. Bry dig inte om texten. Skriv nu:
ftp min.server.adress
och tryck enter.
2. Nu öppnas en ftp-session. Om du har ett antivirusprogram med brandvägg så kan det hända att du måste godkänna programmet att ansluta till Internet nu.
3. Efter en stund ska det visas ett välkomstmeddelande och du kan logga in (om det inte visas a¨r något fel).
4. Logga in med det användarnamn och lösenord du fått från oss per post. Var noga med att skriva rätt.
5. Nu ska du loggas in och du kan skriva help och få lite instruktioner om kommandon mm. Om du ej loggas in är något fel och du måste kontakta support.

FTP-program för Windows

FTP-klienter för MacOS X

FTP-program för Unix och Linux

Till Linux och Unix finns också ett mycket stort antal program att välja mellan.
Du kan anv¨nda ftp direkt från prompten i tex xterm eller ett terminalfönster.

Lycka till och glö inte att vara försiktig när du raderar filer och laddar upp filer så du inte råkar radera fel fil eller skriver över fel fil.
Om ändå olyckan skulle vara framme: kontakta vår support direkt, vi har backup-filer och kan återställa frå backup sju dagar bakåt i tiden!

Tips: fråga oss om våa supportavtal!